Byggbart klaffbord No 1 med kompletterande ändbord No 2

Ibland vill man kunna duka upp för många personer, utan att behöva ha ett jättestort matsalsbord som tar upp plats för jämnan.

Detta klassiska klaffbord är speciellt utformat för att ha två eller kanske ännu fler i rad för att kunna få till rejäla långbord, samtidigt som det går att fälla ihop så det blir betydligt mindre till vardags.

Klaffarna går helt in under bordskivan när de fälls ner så bordsskivorna alltid går ihop utan förargliga “diken” mellan borden. 

Det finns också styrningar som gör att uppfällda klaffar inte sviktar ute i hörnen, något som annars är ofrånkomligt på ett klaffbord där klaffen inte har något stöd av ben ute i hörnen. 

Den kompletta lösningen består av två olika bord som passar ihop, dels klaffbordet No 1 men även det fristående halvrunda ändbordet No 2.
På bilderna ovan ses två klaffbord och två ändbord, helt 
hopfält och helt uppfällt.

Ändborden är inte nödvändiga att ha, men gör att man alltid får två platser på kortänden, oavsett om klaffen är uppe eller nere. Det ger dessutom lite mer stadga om klaffen är uppfälld då styrningarna passar även mot ändborden.

Ändborden kan dessutom ställas ihop till ett litet runt bord, eller ställas vart och ett mot en vägg, som konsolbord.

Varje klaffbord är 70-190 cm långt och rymmer 2-6 personer, medan varje ändbord lägger till 45 cm och två platser. 

Till exempel en uppsättning som på bilderna med två klaffbord och två ändbord rymmer mellan 8 och 16 personer.
Från 2,3 m långt till som mest 4,7 m, och växer däremellan i steg om 60 cm eller 2 personer. Detta gör det lätt att anpassa bordet efter aktuellt antal gäster, så det aldrig är onödigt stort.

Man kan naturligtvis ha bara ett klaffbord, tillsammans med två ändbord rymmer det i så fall 6-10 personer (1,6-2,8 m), och har man en planlösning där man ställer bordet ut från en vägg så kan man nöja sig med ett ändbord. Det finns många möjliga kombinationer, beroende på utrymmet.

Borden kan erbjudas i furu eller björk och säljs obehandlade, så var och en kan få precis den färg som önskas.

De grå borden på bilderna är i furu och målade med äggoljetempera, “Gustaviansk Grå” från Ovolin.